Kig på plankton

Plankton er basis
Planteplankton og dyreplankton er basis for det meste af søens liv. Man ser dem sjældent, fordi de er så små. I Skoleskibets grejbank har vi et fint mikroskop med kamera, som giver alle muligheden for at se plankton og optage film og tage billeder af de de ser. Print dette planktonark ud, og tag det med.

Mikroskop
Stil mikroskopet op, og find læg en dråbe af din planktonprøve på et objektglas. Objektglassene har en fordybning på den ene side, så man ikke maser dyreplankton med dækglasset. Start med 4x forstørrelse, og find noget at kigge på. Sæt så kameraet op, så alle kan kigge med.

Uden navn

Kamera og tablets
Kameraet laver et wifi-signal, som man logge på meden tablet eller smartphone på med en app, der hedder Ucam. Det kræver internet at installere app’en, det kan man gøre hjemmefra.  Op til 4 tablets eller smartphones kan være logget på ad gangen.

Hvad kan I se?
Vandlopper og dafnier er fantastiske at kigge på, med deres gennemsigtige kroppe og bevægelser. I ser sikkert også en masse af de fascinerende hjuldyr. Ved større forstørrelser ser I også planteplankton.

Lav en liste
På dette planktonark, kan I notere hvilke slags plankton I har set. Hvilkes slags planteplankton var der flest af? Skriv jeres resultater på denne side. Så er I med til at finde ud af og vise hvordan plankton ændrer sig i løbet af året. Den viden er vigtig for forskere, der undersøger søens miljøtilstand.